info@boltir.com

Dolaşım Belgeleri

Dolaşım Belgeleri

Dolaşım Belgeleri

Dış ticarette kullanılan belgeler arasında yer alan dolaşım belgeleri, ithalatçı firmaların sattıkları ürünlerin, gönderilecekleri ülkeye girişi yapılırken ibraz edilmesi gereken evrakları kapsar. Bu belgeler, ürünün ülkeye girişinde kimi ülkeler tarafından zorunlu tutulduğu için kullanılırken, kimi durumlarda da farklı indirimlerden yararlanmak için kullanılmaktadır.

Dolaşım belgelerinin hazırlanması sürecinde önemli olan, bu belgelerin gönderici firmanın ülke yasalarına göre değil, ürünün gideceği ülke yasalarına göre hazırlanmasıdır. 

Dolaşım Belgeleri Nelerdir?

Uluslararası lojistik işlemlerinde kullanılan dolaşım belgeleri,

  • A.TR Dolaşım Belgesi,
  • EUR.1 Dolaşım Belgesi,
  • FORM-A Belgesi olarak sınıflandırılır.

A.TR Dolaşım Belgesi Nedir?

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki gümrük birliği uyarınca, işlem yapılan eşyanın serbest dolaşımda olduğunu gösteren, ihracatçı firma tarafından düzenlenen belgeye verilen isimdir.
İşlenmiş tarım ürünleri ve sanayi ürünleri de dahil olmak üzere, Türkiye’de ya da Avrupa Birliği’nde elde edilmiş ve ithal işlemleri tamamlanmış olan mal ya da eşyaların hangi ülkede üretilmiş olduğu önemli değildir. Bu belgenin düzenlenebilmesi için önemli olan, mal veya eşyaların, serbest dolaşımda sayılmasıdır.

Bu ihracat ürünlerinin gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için A.TR Dolaşım Belgesinin düzenlenmesi ve ihracatçı firmanın bağlı olduğu Ticaret veya Sanayi Odası tarafından hazırlanması ve teslim edildiği gümrük idaresince vize edilmesi gerekmektedir. A.TR dolaşım belgesinin vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülkenin gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekmektedir.

A.TR dolaşım belgesi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında hem direkt, hem de üçüncü bir ülkeden aktarmalı olarak gerçekleşen lojistik işlemleri için düzenlenmektedir. Bu aktarma işlemi ister üçüncü bir ülkeden, ister Türkiye üzerinden olsun, fark etmeksizin A.TR dolaşım belgesi düzenlenebilir.

A.TR Dolaşım Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?

A.TR dolaşım belgesinin kullanıldığı ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır.

EUR.1 Dolaşım Belgesi Nedir?

EUR.1 dolaşım belgesi, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere yapılan ihracatlar ve Avrupa Birliği’ne yönelik tarım ürünleri ihracatında düzenlenen, Türkiye-AT Ortaklık Konseyi karar hükümlerinden faydalanmak için düzenlenen ve eşyanın menşe ülkesini gösteren bir belgedir.

Gümrük indiriminden yararlanılmasını sağlayan EUR.1 dolaşım belgesi, ihracatçı ülkenin bağlı bulunduğu Ticaret veya Sanayi Odası’ndan temin edilerek onaylanır ve gümrük müdürlüğü tarafından vize edilir. Gümrük idaresi tarafından bize edilen belgenin, vize tarihinden itibare dört ay içerisinde ithalatçı ülkenin gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekmektedir.

EUR.1 Dolaşım Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ile Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ürünleri ve tarım ürünlerinin ticaretinde (ve Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkeler ile ticaretinde düzenlenen EUR.1 dolaşım belgesinin kullanıldığı ülkeler; İsviçre, İzlanda, Liechtenstein, Norveç, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Fas, İsrail, Mısır, Tunus, Gürcistan, Filistin, Şili, Morityus, Moldova’dır.

FORM-A Belgesi Nedir?

Kanada, Yeni Zelanda, Japonya, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ile Ukrayna’nın Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) çerçevesinde ülkemize sağladıkları tavizli gümrük oranlarına konu mallar için, söz konusu ülkelere yapılacak ihracatta aranan belgedir. FORM-A belgesini talep eden ülkeler gibi, talep etmeyen veya resmi tasdik isteyen ya da istemeyen ülkeler de bulunmaktadır. Söz konusu resmi tasdik işlemini yaptırmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince yetkilendirilen 57 Oda vardır. Bu Odalardan herhangi birinde resmi tasdik yaptırılabilmektedir.

FORM-A Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?

Japonya, Ukrayna, Kanada ve Yeni Zelanda (Resmi tasdik istememektedir. Belgenin ihracatçı tarafından doldurulması yeterlidir), ABD ve Avusturalya (ABD ve Avustralya GTS uygulamakla birlikte, FORM.A belgesi doldurulması zorunlu değildir.)